Πλιγούρι: Το super food των αμυλούχων τροφίμων

Πλιγούρι: Το super food των αμυλούχων τροφίμων

Το πλιγούρι είναι αναπόσπαστο τρόφιμο της Μεσογειακής Διατροφής. Αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο των χωρών της Μέσης Ανατολής και των Μεσογειακών χωρών (Ευρώπης και Β. Αφρικής).

Είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες που μπορεί με ευκολία να αντικαταστήσει το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ως συνοδευτικό οποιουδήποτε γεύματος. Μάλιστα σε σχέση με αυτά τα δημητριακά έχει το πλεονέκτημα ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια με αποτέλεσμα να θεωρείται μια άριστη πηγή υδατανθράκων και για τους διαβητικούς. Επίσης λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού (δηλαδή μας χορταίνει πολύ περισσότερο) σε σχέση με άλλες πηγές υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες, μακαρόνια), ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια. Επομένως η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και σε προσπάθειες απώλειας βάρους.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα της νιασίνης. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό μας καθώς και για την σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και του εγκέφαλου. Εκτός από αυτές τις βιταμίνες περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου. Επομένως η συστηματική κατανάλωση του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για όσους λοιπόν δεν έχουν γευτεί ακόμα το πλιγούρι, δοκιμάστε το ως συνοδευτικό γεύματος, ως μέρος παραδοσιακών συνταγών όπως τα γεμιστά ή και ως συστατικό σε ευφάνταστες σαλάτες σαν τη κλασσική σαλάτα ταμπουλέ.