Αθλητική διατροφή

Το ταλέντο, το πάθος και η εντατική και αποτελεσματική προπόνηση είναι αναμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός κορυφαίου αθλητή. Καθώς όμως τα προγράμματα των προπονήσεων γίνονται όλο και πιο απαιτητικά και η διάκριση σε όλα τα αγωνίσματα κρίνεται σε λεπτομέρειες, η βέλτιστη διατροφή αποτελεί το σύμμαχο που μπορεί να προάγει την αθλητική απόδοση και να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.

Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη ενασχόληση του κόσμου με διάφορα αθλήματα, σε ερασιτεχνικό αλλά υψηλό επίπεδο. Η θετικότατη αυτή τάση, θέτει το ζήτημα της αθλητικής διατροφής ως ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη βελτίωση της απόδοσης αλλά ακόμα πιο σημαντικά για την διατήρηση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας χωρίς τραυματισμούς και έντονες καταπονήσεις του σώματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως το τι τρώει και πίνει ένας αθλητής αλλά και η κατάλληλη επιλογή του χρόνου πρόσληψής τους, μπορεί να επηρεάσει την υγεία, το βάρος και τη σύσταση σώματος, τη διαθεσιμότητα των ενεργειακών υποστρωμάτων, την αποκατάσταση μετά την άσκηση και τελικά την απόδοση του.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών η έρευνα έχει σαφώς τεκμηριώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της διατροφής στην αθλητική απόδοση. Καθώς το ενδιαφέρον για την αθλητική διατροφή έχει αυξηθεί, ανάλογα έχει αυξηθεί στην αγορά και ο αριθμός των εργογόνων βοηθημάτων, συμπληρωμάτων διατροφής, προϊόντων από φυτά και βότανα που υπόσχονται στους αθλητές μεγαλύτερη αντοχή, αυξημένη δύναμη κ.α. Ωστόσο στην πραγματικότητα ορισμένα μόνο από αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες αθλητών και σε συγκεκριμένες περιόδους προπόνησης.

Με συνεχή λοιπόν ενημέρωση πάνω στα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από διεθνείς έγκυρους οργανισμούς, εφαρμόζουμε τις σύγχρονες οδηγίες και τις συστάσεις για τη διατροφική υποστήριξη των αθλητών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών. Η αντιμετώπιση του κάθε αθλητή εξειδικεύεται ανάλογα με το προπονητικό και το αγωνιστικό του πρόγραμμα, ενώ δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση του αθλητή πάνω στη περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους προπονητές, τα μέλη της οικογένειας και με τους ιατρούς των αθλητών, παρέχοντας το καλύτερο δυνατό αρμονικό περιβάλλον προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του αθλητή.

Ειδικά Θέματα:
Ενεργειακές απαιτήσεις – Μακροθρεπτικά συστατικά
Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Ενυδάτωση
Συμπληρώματα και εργογόνα βοηθήματα
Σύσταση σώματος και αθλητική απόδοση
Διατροφή και άσκηση για τη βελτίωση της υγείας και του σωματότυπου