Βιογραφικό
Δρ. Πωλ Φαρατζιάν PhD,
MSc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ο Δρ. Πωλ Φαρατζιάν είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διατροφής – Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στη Σκοτία στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με αντικείμενο την Αθλητική Διατροφή και το Μεταβολισμό. Είναι επίσης Διδάκτορας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2003 έως το 2005 εργάστηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ως Επιστημονικός Συνεργάτης του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, ως διδακτικό προσωπικό στο μάθημα της διατροφικής αξιολόγησης και συνεργάτης στο μάθημα της Διατροφικής Αγωγής. Από το 2008 έως και σήμερα είναι επιστημονικός και ερευνητικός συνεργάτης της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου του τμήματος στο Τμήμα Επιστήμης τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ “Διατροφή του Παιδιού” και έχει τον ρόλο του υπευθύνου Επιστημονικών Ερευνών & Δράσεων και μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.
Από το 2006 λειτουργεί το διαιτολογικό του γραφείο στη Γλυφάδα.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:
Farajian P, Kavouras SA, Yannakoulia M, Sidossis LS. Dietary intake and nutritional practices of elite Greek aquatic athletes. Int J Sports Nutr, 2004.
Cardinale M, Leiper JB, Farajian P, Heer M. Whole body vibration can reduce calciuria induced by high-protein intakes and may counteract bone resorption: a preliminary study. J Sport Sci, 2007.
Farajian P, Renti E, Manios Y. Anthropometric indices in relation with cardiovascular disease risk factors in young Greek females. Br J Nutr, 2008.
Farajian P, Katsagani M, Zampelas A. Short-term effects of a snacks including dried prunes on energy itnake and satiety in normal-weight individuals. Eat Behav, 2010.
Farajian P, Karasouli K, Risvas G, Panagiotakos D, Zampelas A. Repetability and validity of a food frequency and dietary habits questionnaire in children. Circulation, 2009
Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos D, Zampelas A. Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: The GRECO study Atherosclerosis, 2011.
Magriplis E, Farajian P, Pounis GD, Risvas G, Panagiotakos DB, Zampelas A. High sodium intake of children through “hidden” food sources and its association with the Mediterranean diet: the GRECO study J Hypertension, 2011.
Διατροφικές συνήθειες και δείκτες παχυσαρκίας που επηρεάζουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στα παιδιά: μελέτη GRECO (Greek Childhood Obesity study). Π. Φαρατζιάν, Δ. Παναγιωτάκος, Γ. Ρίσβας, Β. Μπουντζιούκα Α. Ζαμπέλας. Αθήρωμα. 2011.
Farajian P , Panagiotakos DB , Risvas G, Karasouli K, Bountziouka V, Voutzourakis N , Zampelas A. Socioeconomic and demographic determinants of childhood obesity prevalence in Greece: the GRECO Study Publ Health Nutr, 2012.
Risvas G, Papaioannou I, Panagiotakos DB, Farajian P, Bountziouka V, Zampelas A. Perinatal and family factors associated with preadolescence overweight/obesity in Greece: The GRECO study J Epidemiol and Global Health, 2012.
Farajian P, Panagiotakos DB, Risvas G, Malisova O, Zampelas A. Hierarchical analysis of dietary, lifestyle and family environment risk factors for childhood obesity: the GRECO study. Eur J Clin Nutr, 2014. Farajian P, Panagiotakos DB, Risvas G, Micha R, Tsioufis C, Zampelas A. Dietary and lifestyle patterns in relation to high blood pressure in children: the GREGO study. J Hypert, 2015.
Επίσης περιλαμβάνει τη συγγραφή των παρακάτω κεφαλαίων σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά συγγράμματα:
Διατροφική Αξιολόγηση, Γ. Μανιός Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2006
Διαιτητική διαχείριση υπέρβαρου ασθενούς. Α. Ζαμπέλας, Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2013
Mediterranean diet and dietary sodium intake, Springer Science, 2013
Mediterranean diet in children and adolescents, Elsevier, 2014
Ομιλίες / Παρουσιάσεις σε συνέδρια:
2016: 12ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής. FENS 2015, Βερολίνο. Food sources of energy, dietary fats and free sugars among children: the GRECO study
2015: 9η διημερίδα παχυσαρκίας. Ελληνική Ιατρική εταιρία παχυσαρκίας. H υγεία των παιδιών στην Ελλάδα – Στοιχεία από τη μελέτη GRECO
2014: 7ο εντατικό σεμινάριο στην εφηβική ιατρική Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού. Διατροφικά πρότυπα που επηρεάζουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στα παιδιά
2013: Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας. Αιτιολογία παιδικής παχυσαρκίας και παράγοντες κινδύνου
2013: 6ο εντατικό σεμινάριο στην εφηβική ιατρική Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού. Διατροφικοί παράγοντες και οικογενειακές συνήθειες που επηρεάζουν τα επίπεδα υπέρβαρου/παχυσαρκίας στα παιδιά: Η μελέτη GRECO (Η μελέτη βραβεύτηκε με το έπαθλο της Ελληνικής εταιρείας εφηβικής ιατρικής “Γεώργιος Μαραγκός”
2013: IUNS 20th International Congress of Nutrition, Granada (Spain). Development and validation of a semi-quantitative food frequency questionnaire for young school-aged children
2012: Ελληνική εταιρία αθηροσκλήρωσης. Νεότερα δεδομένα για την επίδραση του διαιτητικού λίπους στην καρδιαγγειακή υγεία
2011: Ελληνική εταιρεία λιπιδιολογίας, αθηροσκλήρωσης και αγγειακής νόσου. Παιδική/εφηβική υπέρταση – Νεότερα δεδομένα
2011: 11ο Πανελλήνιο συνέδριο διατροφής-διαιτολογίας. Επιπολασμός παιδικής παχυσαρκίας
2010: International Conference on Obesity. Influence of obesity and diet on children’s blood pressure. Results from the GRECO study
2010: Εβδομάδα διατροφής – Πανελλήνιος σύλλογος διαιτολόγων-διατροφολόγων. Διατροφή και πνευματική ανάπτυξη τα πρώτα χρόνια της ζωής.
2007: 9ο Πανελλήνιο συνέδριο διατροφής-διαιτολογίας. Διατροφή και άσκηση ως μέρος της αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων
2004: Σεμινάριο Ελληνικού Ινστιτούτου Οστεοπόρωσης. Επίδραση της πρόσληψης πρωτεΐνης και νατρίου στο μεταβολισμό των οστών και την ομοιόσταση ασβεστίου
2002: 7th Annual Congress of the European College of Sport Science. Dietary intake and nutritional practices of elite Greek athletes of aquatic sports
Παράλληλα, αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ εμφανίζεται τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Σε κάθε περίπτωση εάν αναζητάτε διαιτολογοι γλυφαδα, επικοινωνήστε στο 210 89 82 122