Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας με σωστή διατροφή

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας με σωστή διατροφή

Ο οργανισμός μας καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά παθογόνους μικροοργανισμούς και ιούς. Έχει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και το ανοσοποιητικό σύστημα στο σύνολό του αποτελεί ένα σύστημα με φοβερά εξειδικευμένες λειτουργίες που μας προστατεύουν.

Έχει φανεί σε πολλές μελέτες ότι οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με συχνότερη νοσηρότητα του οργανισμού από παθογόνους μικροοργανισμούς και ιούς αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ανάρρωσης. Επίσης η προσβολή του ανοσοποιητικού συστήματος από βακτήρια, μύκητες και ιούς σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα κατά την απάντηση του ανοσοποιητικού σε μολύνσεις, παράγονται ελεύθερες ρίζες που μειώνουν τη διαθεσιμότητα του οργανισμού σε βιταμίνη C. Επομένως χρειάζεται η συνεχής παροχή θρεπτικών συστατικών ακόμα και κατά τη διάρκεια των ημερών της ασθένειας για να αναπληρώσουμε αυτά τα συστατικά.

Οι βασικές συνήθεις (lifestyle factor) που φαίνεται ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του είναι:

  • Κακή ποιότητα διατροφής
  • Η παχυσαρκία
  • Η εφαρμογή πολύ αυστηρών διαιτών με περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων
  • Η υπερκατανάλωση/κατάχρηση αλκοόλ
  • Ο ελλιπής ύπνος
  • Το κάπνισμα και η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα
  • Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα
  • Καθιστική ζωή
  • Άγχος-στρες της καθημερινότητας
  • Διαταραγμένη εντερική χλωρίδα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εξειδικευμένο και χρειάζεται πληθώρα θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει και αποδώσει αποτελεσματικά. Τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι: Βιταμίνες Α, C, D, E, Β12, Β6, φυλλικό οξύ και από μέταλλα και ιχνοστοιχεία  ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός. Το ότι απαιτείται επάρκεια σε όλα αυτά τα συστατικά δείχνει και την πολυπλοκότητα της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού.

Οδηγίες διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ή για άτομα με συνάχι ή γρίπη:

Ενεργειακή επάρκεια – Ποικιλία τροφών

Διακοπή για τις ημέρες της ίωσης της δίαιτας για απώλεια βάρους και προσοχή κατά την επάνοδο στη δίαιτα (χρειάζεται ήπια επάνοδος)

Ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας – Γιαούρτι & κεφίρ ή συμπληρώματα προβιοτικών

Έμφαση σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Επαρκής ενυδάτωση με 2-2,5 lt υγρών / ημέρα. Έμφαση σε αφεψήματα με ιδιαίτερη διατροφική αξία και πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Επαρκής ύπνος

Αποφυγή έντονης άσκησης και προσοχή στην επάνοδο στις προπονήσεις οι οποίες πρέπει να είναι ήπιες