Μαστίχα: Το φυσικό "φάρμακο" της Χίου

Μαστίχα: Το φυσικό "φάρμακο" της Χίου

Η μαστίχα Χίου είναι το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στις νότιες περιοχές της Χίου. Είναι μια φυσική ρητίνη που εκκρίνεται του μαστιχόδενδρου και αν και πολλοί προσπάθησαν να την καλλιεργήσουν εκτός Χίου (όπως για παράδειγμα Ιάπωνες ερευνητές), αποδείχτηκε ότι αυτό το περίφημο “δάκρυ” του δέντρου, ποτέ δεν βγήκε. Στα αρχαία χρόνια η μαστίχα Χίου ήταν ευρύτατα διαδεδομένη και χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών.

H επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των συστατικών της και κατ’ επέκταση στις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Οι κυριότερες ιδιότητες της μαστίχας είναι η αντιοξειδωτική δράση, η αντιμικροβιακή δράση, η πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, η συμβολή στην στοματική υγιεινή, ενώ υπάρχουν και κάποια στοιχεία που τη συνδέουν με καλύτερη σεξουαλική υγεία.
Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες η μαστίχα Χίου εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ισχυρή προστατευτική δράση του εκχυλίσματος της μαστίχας Χίου έναντι της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (“κακή” χοληστερόλη), γεγονός που δείχνει ότι έχει έμμεσα και καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες . Επιπρόσθετα, το αιθέριο έλαιο της μαστίχα Χίου φαίνεται ότι έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι σε βακτήρια, καθώς και σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ίσως η σημαντικότερη ιδιότητα της μαστίχας Χίου που έχει μελετηθεί αρκετά είναι η επίδραση της στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική δράση της μαστίχας στην αντιμετώπιση φλεγμονών του στομάχου, στην θεραπεία του έλκους αλλά και στην αντιμετώπιση απλών συμπτωμάτων όπως τα φουσκώματα και η δυσπεψία. Πολλές κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν τα παραπάνω αποτελέσματα και έδειξαν ότι μικρές ποσότητες μαστιχέλαιου καταπολεμούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ενισχύοντας τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Αναφορικά με την επίδραση της μαστίχας στη στοματική κοιλότητα ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τη συμβολή της μαστίχας στην πρόληψη της τερηδόνας και των περι-οδοντικών παθήσεων καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής.
Εκτός από τη χρήση της στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική κυρίως βέβαια για το άρωμα η τη γεύση που δίνει, σε πρόσφατες προσπάθειες και στην Ελλάδα, η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί πετυχημένα και στη κοσμετολογία, εξαιτίας του ότι κάποιες από τις ουσίες της έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.