Δίαιτες αποτοξίνωσης. Έχουν τελικά νόημα;

Δίαιτες αποτοξίνωσης. Έχουν τελικά νόημα;

Πόσες φορές έχετε ακούσει για δίαιτες που υποτίθεται ότι αποτοξινώνουν των οργανισμό από τις ανεπιθύμητες τοξίνες σε απίστευτα γρήγορο χρονικό διάστημα…;

Δίαιτες μονοφαγικές όπως για παράδειγμα με “μαγικές σούπες ή smoothies” ή δίαιτες που σας υποχρεώνουν να τρώτε το ίδιο τρόφιμο από το πρωί μέχρι το βράδυ και υπόσχονται αποβολή των τοξινών, γρήγορη απώλεια βάρους και θεαματικά αποτελέσματα. Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει από μια τέτοιου είδους δίαιτα!
Όσο και αν θα θέλαμε να ισχύει, ο οργανισμός μας δεν αποβάλλει έτσι εύκολα τις τοξίνες. Δεν μπορούμε δηλαδή ακολουθώντας μια τέτοια «μαγική» δίαιτα να αναιρέσουμε τις διατροφικές «αμαρτίες» ενός ολόκληρου χρόνου. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο ένας μύθος του μάρκετινγκ, παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, όπως προβάλλονται.
Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν τον οργανισμό με την πραγματική έννοια του όρου. Μπορεί δε να αποδειχτούν επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους. Συχνά συμπτώματά τους είναι η ατονία, οι κεφαλαλγίες, η κόπωση και η αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας. Η απώλεια βάρους εάν αυτή τελικά επιτευχθεί δεν είναι συντηρήσιμη επειδή δεν βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα και συνήθως παρατηρείται η επανάκτηση του βάρους.

Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών, μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας. Η εισαγωγή τροφίμων που είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί επίσης να βοηθήσει, σε ένα πλαίσιο όμως διατροφικό που εξασφαλίζει υγεία και ευεξία, μελετημένο στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.