9η Επιστημονική διημερίδα παχυσαρκίας: H υγεία των παιδιών στην Ελλάδα

9η Επιστημονική διημερίδα παχυσαρκίας: H υγεία των παιδιών στην Ελλάδα

Ο Dr. Πωλ Φαρατζιάν κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, μίλησε στην 9η Επιστημονική διημερίδα παχυσαρκίας στο Royal Olympic Hotel στις 13 Φεβρουαρίου 2015 με θέμα την υγεία των παιδιών στην Ελλάδα παρουσιάζοντας στοιχεία από τη μελέτη GRECO.

Ο σκοπός της Πανελλαδικής επιδημιολογικής μελέτης GRECO (Greek Childhood Obesity study) ήταν να εκτιμήσει τα επίπεδα υπέρβαρου και παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5000 μαθητών δημοτικού, ηλικίας 10-12 ετών. Επιπρόσθετοι στόχοι ήταν η ταυτοποίηση των διατροφικών παραγόντων και των συνηθειών σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, αλλά και της οικογένειας που επηρεάζουν τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας. Επίσης σκοπός ήταν να εκτιμηθεί η συνολική διαιτητική πρόσληψη νατρίου και πρόσθετων σακχάρων.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του IOTF στο συνολικό δείγμα το ποσοστό υπέρβαρου και παχυσαρκίας ήταν 29,5% και 11,7%, αντίστοιχα. To ποσοστό των παιδιών που είχαν καλή εφαρμογή της ΜΔ ήταν 4,3%. Οι παράγοντες που φάνηκαν να επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου/παχυσαρκίας ήταν η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, ο συνολικός ημερήσιος αριθμός γευμάτων και μικρο-γευμάτων, η συχνότητα οικογενειακών γευμάτων, η ύπαρξη τηλεόρασης/ηλεκτρονικού υπολογιστή στο υπνοδωμάτιο των παιδιών και οι ώρες μελέτης των μαθημάτων τις καθημερινές. Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους γονείς, οι παράγοντες που φάνηκαν να επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου/παχυσαρκίας ήταν η ηλικία της μητέρας, ο ΔΜΣ μητέρας και πατέρα και η λανθασμένη αντίληψη-αξιολόγηση για το σωματικού βάρος του παιδιού.

Για το 23% του δείγματος η πρόσληψη διαιτητικού νατρίου ξεπερνούσε τα 2200 mg/ημέρα, ενώ το 34% της συνολικής πρόσληψης νατρίου προερχόταν από “κρυφές” διατροφικές πηγές. Οι παράγοντες που φάνηκε να συσχετίζονται με τα επίπεδα ΑΠ των παιδιών ήταν το διατροφικό πρότυπο που χαρακτηριζόταν κυρίως από την υψηλή κατανάλωση τυριών και αλλαντικών κόκκινου κρέατος, η ύπαρξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας και η κατανάλωση πρωινού. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. για το 44% των παιδιών η συνεισφορά των απλών σακχάρων ξεπερνούσε το 10% της ενεργειακής πρόσληψης. Ανάμεσα σε άλλα, το διατροφικό πρότυπο που χαρακτηριζόταν κυρίως από την υψηλή κατανάλωση γλυκών, fast-foods, τηγανητής πατάτας, ποτών με πρόσθετα σάκχαρα, συχνής κατανάλωσης έτοιμου φαγητού και κατανάλωσης φαγητού/ποτού μπροστά σε οθόνες, σχετίστηκε θετικά με την πρόσληψη απλών σακχάρων.

Τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής μελέτης δείχνουν ότι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα έντονο και συνδυάζεται με χαμηλή εφαρμογή της ΜΔ. Επιπρόσθετα τα παιδιά είχαν υψηλή πρόσληψη διαιτητικού νατρίου από “κρυφές” διατροφικές πηγές και πρόσθετων σακχάρων.